Les tarifes de gas es divideixen en dues opcions de les quals tots hem començat a sentir, la tarifa lliure i la tarifa regulada, us explicarem en què consisteix cada una, requisits mínims que s’han de complir per accedir, les companyies que operan en una i altra. Cadascuna té les seves particularitats, però a la vegada fàcil d’entendre per decantar-te per una o altra.

Tarifa de gas regulada o lliure?

Lo primer que has de conèixer és el consum que realitzes per poder decantar-te per una o altra tarifa. Depenent de quantes kWh gastes a l’any, t’ correspondrà una de les següents tarifes:

  • Tarifa RL1: Quan el consum anual en kWh no supera els 5.000 kWh l’an
  • Tarifa RL2: Si el teu consum se situa entre els 5.000 i els 10.000 kWh a l’any.
  • Tarifa RL3: Quan superis els 15.000 kWh però no arribis als 50.000 kWh per any.
  • Tarifa RL4: Quan superis els 50.000 kWh però no arribis als 300.000 kWh per any.

Probablement no tingueu en ment el consum que feu, si teniu una tarifa d’un particular és més probable que la vostra tarifa sigui la RL1, RL2 o RL3. En aquest cas, podreu contractar la vostra tarifa tant en el mercat lliure com en el mercat regulat.

Et informem sobre les avantatges i característiques de cada una:

Tarifa de gas al mercat lliure

  • A part de les companyies habituals, hi ha moltes comercialitzadores independents, per la qual cosa el nombre d’empreses entre les quals escollir és molt major.
  • Les comercialitzadores poden fer i fan promocions puntuals, sense dubte això és conseqüència de la competència i tu et pots decantar.
  • Els preus no estan subjectes a cap regulació, cosa que permet trobar un ventall més ampli d’ofertes adaptat a les necessitats de cada usuari.

Tarifa de gas en el mercat regulat

  • Els preus estan regulats per part del govern, proporcionant així una major transparència. El preu es fixa a partir de l’oferta i la demanda.
  • La companyia comercialitzadora no pot pujar els preus de la tarifa més enllà de les revisions trimestrals realitzades pel govern, i només en relació al terme variable. El fix seguirà sent el mateix.
  • El preu per al petit consumidor sol ser competitiu en relació a la mitjana dels de les companyies comercialitzadores del mercat lliure.

En el Mercat Regulat, la gran avantatge és que només cal estar atent a les actualitzacions trimestrals del preu del kWh. A diferència d’això, en el Mercat Lliure hi ha canvis imprevistos en les tarifes i actualitzacions inesperades que no passen en el Mercat Regulat.

La gran avantatge del Mercat Lliure és que el consumidor gaudeix d’una gran varietat d’opcions que poden resultar en grans estalvis, depenent de les promocions disponibles, els horaris de consum o el temps de permanència en la tarifa.

Mercat Lliure i les promocions

Com acabem de comentar, en el Mercat Lliure de Gas, les companyies comercialitzadores solen oferir promocions atractives que poden resultar en un gran estalvi per als consumidors. Aquestes promocions solen dirigir-se a nous clients, tot i que també es poden realitzar a aquells que estiguin pensant en un canvi de companyia.

«No obstant això, és important tenir en compte que aquestes promocions poden estar subjectes a condicions ocultes. Per exemple, una permanència mínima o un augment repentí del preu després d’un període determinat. Per això, sempre és necessari llegir detingudament els termes i condicions abans de prendre una decisió.»

Comercialitzadores en el Mercat Lliure

En el mercat elèctric espanyol, en els darrers temps, s’ha vist inundat per una gran quantitat de noves comercialitzadores. Aquest fet ha donat lloc a una intensa competència entre 273 empreses que busquen captar els 29 milions de contractes de subministrament de llum existents. Encara que encara són Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP les companyies més conegudes pels usuaris, l’entrada de nous competidors ha canviat el panorama i ofereix una àmplia varietat d’opcions als consumidors.

El nombre de les empreses canvia, per això pots consultar la llista actualitzada de les empreses a la pàgina web de la CNMC.

Les comercialitzadores en el Mercat Regulat o comercialitzadores de referència

Aquestes comercialitzadores estan sotmesos a uns preus establerts per part del govern, de manera que els consumidors no han de preocupar-se per variacions imprevistes en les tarifes. A més, les Comercialitzadores de Referència garanteixen el subministrament a aquells consumidors que no han contractat cap servei en el Mercat Lliure.

Les Comercialitzadores de Referència, també conegudes com a comercialitzadores regulades o per la seva nomenclatura anterior, Comercialitzadores d’Últim Recurs, són aquelles que operan en el mercat regulat de l’energia. Han de ser reconegudes com a tals pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i complir una sèrie de requisits per a poder operar en aquest mercat.

Actualment contra existeixen vuit comercialitzadores que compleixen els requisits necessaris per operar en el mercat regulat.

comercialitzadora de referència Grup al que pertanyen
Energía XXI Endesa
Curenergía Iberdrola
Naturgy Gas & Power Naturgy
Baser COR TotalEnergies
Régsiti Repsol
CHC COR CHC
Teramelcor Gaselec
Energía Ceuta XXI Endesa

En el passat, això podia portar a confusió ja que les comercialitzadores podien portar el mateix nom. La llei obliga a nomenar de manera diferent les seves comercialitzadores en cada mercat per evitar confusió entre els usuaris. Les grans companyies energètiques tenen presència en tots dos mercats lliure i regulat.

Contactar amb les comercialitzadores del Mercat Regulat

Per obtenir informació sobre els seus serveis o per contractar les seves tarifes o per resoldre qualsevol dubte, els consumidors poden comunicar-se amb les comercialitzadores regulades a través dels seus diferents canals de contacte, tots ells completament gratuïts.

comercialitzadora de referència Telèfon Correu Electrònic
Energía XXI 800 760 333 atencionalcliente_exxi@energiaxxi.com
Curenergía 900 200 708 clientes@curenergia.es
Naturgy Gas & Power 900 100 502 Gas: atencionclienteregulado@comercializadoraregulada.es
Baser COR 900 902 947 bonosocial@basercor.es
Régsiti 900 101 005 gestion.clientes@regsiti.com
CHC COR 900 814 023 info@corenergetico.es
Teramelcor 800 00 79 43 informacion@teramelcor.es
Energía Ceuta XXI 900 106 004 info@energiaceutaxxi.com

 

Foto de Ilse Driessen en Unsplash